VROEGER WAS HET ALLEMAAL BETER

100-jarig familiebedrijf

Sinds jaar en dag helpen we ijverige werkzoekenden de weg naar de arbeidsmarkt (terug) te vinden. We leiden ze op en stellen ze in staat met hun handen te laten zien wat ze werkelijk waard zijn. Organisaties die Nelis inschakelen, zorgen er zo voor dat ‘een moeilijke doelgroep’ aan de slag gaat. En niet onbelangrijk: van binnen en buiten zien hun gebouwen er spik en span uit.

Waar menigeen misschien terugdeinst voor ‘koekeloerders’ (koekeloeren = (werkloos) voor zich uit turen), kijkt Nelis door hun oneffenheden heen. Wij hebben oog en waardering voor hun werklust en weten als geen ander hoe deze kwaliteit te benutten. Daarbij helpt het dat we ‘de straat’ goed kennen. We komen er namelijk zelf vandaan en weten dus welke valkuilen er zijn, en hoe we daarmee om moeten gaan. We bouwen zo voort op de basis die ‘opa Nelis’ decennia geleden heeft gelegd in de Haagse Schilderswijk. In de —toentertijd zeker — beruchte buurt liet hij namelijk zien wat sociaal ondernemen inhoudt nog voordat de woordencombinatie de term werd die ze vandaag de dag is. Voor hem was het namelijk volkomen vanzelfsprekend om jongens die dreigden af te glijden onder zijn hoede te nemen, ze een vak te leren en binnen zijn glazenwasserij aan het werk te zetten.

Wisselwerking

Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Geïnspireerd door de rechttoe-rechtaan-aanpak van zijn grootvader richtte Ian Smeyers naast het schoonmaakbedrijf HydraGroup, een stichting op die werkgelegenheidsprojecten en opleidingstrajecten organiseert in verschillende Nederlandse gemeenten. In samenwerking met bedrijven, overheden en instanties hebben we sinds 2011 ruim 300 Koekeloerders aan de slag geholpen in de schoonmaaksector. Daarmee zijn we er echter nog niet. Ontwikkelingen in wetgeving en samenleving nopen immers tot actie om ervoor te zorgen dat een grote groep werklozen niet onnodig lang aan de kant blijft staan. Kansen om het voor elkaar te krijgen dat deze groep daadwerkelijk aan de bak komt, zijn er in onze optiek meer dan genoeg. Nelis ziet immers veel bedrijven om zich heen die graag van betekenis willen zijn voor hun omgeving, maar niet één-twee-drie weten hoe.

Nelis wil de noodzakelijke wisselwerking tussen bedrijfsleven, werkzoekenden en instanties aanjagen. Om dat optimaal te doen, is besloten de tussenmuur die HydraGroup en Stichting Nelis op papier scheidde, door te breken en per 2017 door het leven te gaan als één organisatie: Nelis Co. De facilitaire tak biedt bedrijven de mogelijkheid direct ‘sociaal’ diensten in te kopen. Voor organisaties die een stap verder willen gaan, ontwikkelen en organiseren we maatprojecten. Daarnaast blijft de stichting Nelis — met onderwijsprofessionals, overheidsinstanties en erkende partners — investeren in educatieprogramma’s, waarmee we ‘Koekeloerders’ klaarstomen voor een loopbaan in de facilitaire dienstverlening.