Nieuwe stappers richting duurzaam werk

Een tijdje geleden kreeg Nelis een groot pakket met werkkleding cadeau; jassen, pakken en schoenen! Alle items hebben een klein (fabrieks)foutje of krasje, maar verder zijn de items spiksplinternieuw. Teveel voor eigen gebruik, maar zonde om weg te gooien.

 

Afval in een nieuw jasje

Afgelopen woensdag doneerde Nelis daarom 10 paar schoenen aan Made in Moerwijk. Dit bedrijf verzamelt afval, oude verf en oud hout uit de buurt, knapt dit op en geeft het een tweede leven. Donne bax verzint altijd weer nieuwe projecten om talenten aan het werk te helpen. Made in Moerwijk maakt bijvoorbeeld strandstoelen van oude pallets en kussens, die ze samen met de Haagse Milieu Service inzamelt. Circulaire ondernemers kunnen hun producten kopen, waardoor Made in Moerwijk weer meer mensen aan het werk kan helpen. “Iedereen die dat wil, mag bij ons werken.” 

 

In het zonnetje: Ali en Bilal

Ali werkt nu twee jaar bij Made in Moerwijk en kreeg na hard werken onlangs een vast contract aangeboden. Ali studeerde een tijdje. Hij volgde de opleiding communicatie aan de Haagse Hogeschool. Hij rondde dit goed af en daarna deed hij ook nog twee jaar PABO. Hij haalde zijn propedeuse, alles ging goed. Tot hij plotseling dakloos raakte… “Ik moest helemaal opnieuw beginnen. Ik heb een filiaaltje gekregen van Donne, dat manage ik nu zelf. Ik heb mijn plekje helemaal gevonden.” 

 

 

 

Bilal kwam via Ali ook bij het Haagse bedrijf terecht. Hij deed eerder al ervaring op in de techniek. “Ik heb in de luchtmacht gewerkt, ik zat op de Fokkerschool. Daar leerde ik houtwerk bewerken en ik werkte met elektra.” Bilal komt uit de bijstand, maar kon bij Made in Moerwijk weer aan de slag en zijn skills inzetten.

 

Nieuwe stappers richting duurzaam werk

Studenten in het klusbedrijf en jongens in de werkplaats gaan de schoenen dragen. Made in Moerwijk doet nu een project met Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Donne zegt hierover: “We maken heel veel meubels van pallets, maar we zijn niet perse heel creatief. Veel is recht toe recht aan. We vragen daarom aan studenten van de HKU om meubels van pallets en ander oud hout te ontwerpen, die creatiever zijn dat wat wij tot nu toe maakten. Daar kunnen onze jongens dan mee door in de werkplaats. Alle meubels worden gemaakt van oude spullen, dus duurzaam. Zo zetten we samen steeds meer stappen richting duurzaam werk.”