Portret Hogeschool Utrecht

“We willen de duurzaamste en meest sociale Hogeschool van Nederland zijn”

37.000 studenten, 3.500 medewerkers, 7 grote panden en 3 kleine: Nelis partner Hogeschool Utrecht (HU) is een hele grote organisatie. Het grootste pand heeft een oppervlakte van maar liefst 15.000 m2; veel ramen dus! Nelis is heel trots op deze samenwerking: samen leiden we talenten op en we bereiden ze voor op de toekomst. In dit portret zijn twee toppers aan het woord. Dora Spronk vertelt over het sociaal beleid van de HU, de samenwerking met Nelis en uitdagingen: “Als je in de goot hebt gelegen verdien je een tweede kans, maar dan moet je die wel pakken.” Dora’s collega Hans, facility manager van de HU-locaties Bolognalaan en Padualaan 101 vertelt over culturen en drijfveren: “Utrecht is een grote stad met veel culturen, waar je echt de ruimte hebt om jezelf te zijn.”

Sociaal beleid

Dora werkt al 25 jaar bij de HU. Ze begon als facilitair manager. Nu is ze contractmanager en ze houdt zich vooral bezig met facilitaire contracten. De HU koopt facilitaire diensten duurzaam en sociaal in. Van afvalinzameling tot inkoop van materialen en middelen, de HU doet alles zo duurzaam en sociaal mogelijk. Daarnaast stimuleert de HU haar studenten om eigen projecten op te zetten en pilots te draaien, het liefst met oog op sociaal ondernemen en/of duurzaamheid. Zo worden ze klaargestoomd voor de ondernemerswereld. Dora juicht sociaal ondernemen toe: “Het is moeilijk om de samenleving te laten bedenken dat het vijf voor twaalf is, maar een sociale en duurzame bedrijfsvoering moet in je bedrijfs-DNA zitten.”

Duurzaam, open en rechtvaardig

De HU heeft veel initiatieven om iedereen op de campus thuis te laten voelen. De campus is schoon: het is een rookvrije zone. Daarnaast verzamelt de HU afvalstoffen en scheidt deze. Alle HU-panden moeten duurzaam zijn en de Hogeschool heeft een duurzaamheid site ontwikkeld om dit uit te dragen. Daarnaast streeft de HU naar een open en rechtvaardig beleid. Iedereen kan zichzelf zijn en heeft de ruimte om te zoeken naar de beste manier om zich te ontwikkelen. Hans beschrijft een bijzonder initiatief van de HU: “Op de weg naar de campus ligt het regenboog fietspad. Voor de realisatie van dit project hebben we de handen ineen geslagen met de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Met het 570 meter lange fietspad willen we laten zien dat iedereen welkom is om te zijn wie je bent. We kijken echt naar de kwaliteiten en talenten van studenten.”

 

 

HU en Nelis

Nelis werkt al twee jaar samen met de HU. Ook afgelopen zomer heeft Nelis weer geknald om alle ramen te zemen. Dora vindt het uniek wat Nelis doet, maar waarschuwt dat Nelis moet ketendenken. “Je hebt partners nodig om kwaliteit te blijven leveren, dan kan je bouwen en uitbreiden.” In de zomerperiode heeft Nelis veel moeten schuiven met werknemers. Hans ziet dat zodra de vaste man weg is, chaos kan ontstaan. Hij had toen meer werk aan de aansturing, maar nu verloopt de samenwerking goed. “We leren de juiste weg te vinden. Ik denk wel dat het beter zou zijn als er, bij een grote klant als de HU, een vast team werkt.” Hans geeft het team nog een goede tip: “Draag altijd bedrijfskleding en wees trots op het feit dat je bij Nelis werkt.”

Toekomstplannen

Dora maakt dit portret compleet met haar persoonlijke missie en eerlijke visie voor de toekomst: “Winst en marges moeten altijd groter, maar mensen worden vergeten. Zolang ik hier werk zal ik voor mensen blijven strijden. Ik wil dat mensen beloond worden en met plezier naar hun werk gaan, want ze doen werkzaamheden die veel mensen niet willen doen. We moeten hen beschermen.” Nelis en Hogeschool Utrecht geven deze mensen een kans en werk om trots op te zijn.