Hoe is het nu met Devano?

Devano (24) begon in de zomer van 2022 bij Nelis. Hij werkte 5 maanden met leermeester Marco in Amsterdam. Dat beviel hem wel. In de eerste week bij Nelis hing hij meteen buiten in een bak op 10 verdiepingen hoog. In de maanden daarna leerde hij steeds beter glazenwassen én vond het steeds leuker. Via Nelis kon hij bij GOM, de specialistische schoonmaaktak van Facilicom, aan de slag. Hoe schopte Devano het al snel zo ver?

 

Een bakkie en een bammetje

Devano mocht in gesprek met Facilicom. Het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Zuidas had nog een glazenwasser nodig. Hij ging op gesprek, maar miste meteen al zijn vrijheid. “Ik gaf aan liever in de bus te rijden, ik wil gewoon niet te lang op één plek zijn.” Devano legt nadruk op dat laatste. Hij wilde graag bij Nelis blijven en ging niet in op het aanbod van Facilicom. Maar Marcel, coördinator glas en gevel Amsterdam, gaf niet op en liet zien dat dit een mooie kans voor hem was. Nu werkt hij in een jong team, waarin ze relaxed met elkaar omgaan. Elke dag starten ze samen, met een bakkie en een bammetje. Pascal, meewerkend voorman van Facilicom glasgevel reiniging team Amsterdam, is blij met Devano: “Ik ben eigenlijk alleen zijn aanspreekpunt. Ik regel de spullen en zet het werk uit, maar Devano werkt zelfstandig. Dat vind ik knap, want hij werkt hier nog helemaal niet lang.” Marcel vult Pascal aan: “En hij kan ook met iedereen werken. Binnen onze organisatie is dat belangrijk, want de ploegen kunnen nog wel eens verschillen. Ik begreep dat Devano het heel erg moeilijk had met veranderingen, dus ik vind het knap dat hij openstaat voor nieuwe mensen.”

 

“Ik vind het knap dat hij openstaat voor nieuwe mensen” –  Marcel, Facilicom 
Een crimineel in de klas

Nu Devano bij GOM echt aan de slag kan, krijgt hij weer ruimte om te dromen. Een gevoel wat hij lange tijd niet had. Tijdens zijn opleiding Maatschappelijke zorg dreigde Devano uit te vallen. Hij stond onder toezicht, omdat hij een tijdje in een jeugdgevangenis zat en in de Top600 stond. Dat is een lijst van 600 personen die de afgelopen jaren relatief veel high-impact delicten pleegden. Devano mocht niet meer thuis wonen omdat hij jongere broertjes en zusjes heeft, dus een ambulant begeleider hielp hem aan woonruimte. Zo kon hij toch dichtbij zijn vertrouwde leefomgeving blijven wonen. Hij kon ook doorgaan op school en deed een tijdje maatschappelijk zorg niveau 3, maar dit was lastig voor hem: “Ik zat met veel meiden in de klas en werd snel verlegen. Ze vroegen aandacht van me, maar ze treiterden me ook.”

 

Via Nelis naar Facilicom

Als jongen met een grote, zware ‘rugzak’ in een treiterende klas, had Devano het moeilijk. Leren lukte niet en hij werd opstandig. “Na een jaar trok ik het niet meer en werd ik van school gestuurd.” Devano kreeg een jobcoach, via haar kwam hij bij Nelis. Hij kon een nieuwe start maken, maar het gaat minder goed met hem als zijn leermeester Marco vanwege reumaklachten een tijdje met verlof moet. Hij valt terug in zijn oude patroon: telefoontjes neemt hij niet meer op, afspraken komt hij niet meer na, hij vertoont gangstergedrag en verliest vertrouwen in de mensen om hem heen. Neliscoach Jaap bleef bellen met Devano’s jobcoach, gaf hem de begeleiding die hij nodig had en regelde een afspraak bij Facilicom. Samen bespraken ze hoe Devano weer met plezier en goed gedrag aan de slag kon gaan. 

 

“Ik zou probleemjongeren goed kunnen helpen” – Devano

 

Aan de slag!

Devano rijdt nu in zijn eigen bus en heeft mogelijkheden om van zijn toekomst een hele mooie te maken. Hoe die er precies uitziet? “Weet je, ik heb veel, heel veel getwijfeld in mijn leven. Soms denk ik dat ik een goede timmerman zou kunnen zijn, of een eigen kledingmerk zou willen.” Hij ziet zichzelf ook wel in de zorg werken. “Ik moet nog veel leren en ik weet dat ik nog wat diploma’s mis, maar ik zou ‘probleemjongeren’ goed kunnen helpen door alles wat ik heb meegemaakt.” Ligt er misschien een toekomst als leermeester bij Nelis in het verschiet? Wij zien het wel voor ons.